top of page

ONCOLOGIE

Bomen in de Wind
Morning Mist over Forest

Oncologie, ofwel kankerkunde, is de behandeling en medische kennis van kanker. Zoals veel medische termen, komt de term  van het Griekse woord onkos (massa of tumor). Het woord -logie betekent kunde of leer. Oncologie wordt ook wel de “leer van de kwaadaardige gezwellen” genoemd, aldus de Van Dale.

Wanneer iemand een kwaadaardig gezwel heeft, wordt er kanker bedoeld. Kanker is een overkoepelende naam van alle oncologische aandoeningen waarbij het gehele proces van ongeremde celdeling centraal staat.

De term acupunctuur komt uit het Latijn en betekent: ‘het doorboren met een scherp instrument’.
Latinacus, ofwel ‘naald’ en pugere, ‘prikken of doorprikken’

beeldmerk.png

Acupunctuur en kanker een veilige ondersteuning bij kanker trajecten 

Waarom acupunctuur tijdens je  oncologie traject? Is het wel veilig? Is het zweverig? Maak jij me nu beter? Hoef ik nu niet meer mijn behandelingen te ondergaan? Dit zijn allemaal vragen die mogelijk bij je opkomen.

 

Ik als complementair zorgverlener ben er om je te ondersteunen en dus om klachten te verminderen die tijdens, maar ook na je oncologie traject ontstaan.

 

Dit doe ik niet alleen. Vaak zijn er meer professioneel  zorgverleners betrokken bij je traject en herstelfase. Denk aan een verpleegkundig specialist, fysiotherapie, ergotherapie, maatschappelijk werker, psycholoog, wijkverpleging, medisch pedicure, huidtherapeut (oedeem).

 

Acupunctuur wordt in dit verband in Nederland vaak nog niet veel genoemd. Maar een gespecialiseerd oncologie-acupuncturist kan veel voor je doen tijdens en na een behandeltraject.

 

Dit kun je gewoon met je oncologie specialist in het ziekenhuis bespreken. Deze staan hier steeds vaker positief tegenover omdat er steeds meer aantoonbare resultaten in het openbaar komen. 

Vindt ondersteuning in je buurt:

https://oncologiezorgnetwerken.nl/

https://www.verwijsgidskanker.nl/

https://www.kanker.nl/

https://ayazorgnetwerk.nl/

Ik kan je dus ondersteunen, niet beter maken.

 

Waarbij kan acupunctuur je dan bij ondersteunen bij kanker trajecten?

  • Fitter en ontspannen de operatie in te gaan, dit zorgt voor een beter herstel en minder complicaties.

  • Ik kan je ondersteunen tussen je chemokuren, bijvoorbeeld bij misselijkheid, beginnende klachten bij neuropathie (bij sommige chemokuren), verminderde eetlust, constipatie of diarree.

  • Je bent klaar met alle behandelingen, je bent beter, maar je hebt nog veel klachten zoals vermoeidheid, ontlastingsproblemen, slapeloosheid, angst en zorgen voor de toekomst, vergeetachtigheid, gewrichtsklachten enzovoort. Dit wordt ook wel het stille lijden genoemd. Je wil weer grip op je leven en juist daarin kan acupunctuur ook goed ondersteunen.

In het ziekenhuis Memorial Sloan Kettering in Amerika (het best verkozen ziekenhuis van 2023-2024) behandelen ze niet alleen de kanker, maar ook de gehele mens, en is complementaire zorg volledig geïntegreerd in het ziekenhuis. Daar wordt dus gebruik gemaakt van acupunctuur, yoga en massage.

Link van een artikel acupunctuur als onderdeel van reguliere zorg krantenartikel

Steeds meer artsen en specialisten kunnen ons werk van gespecialiseerde acupuncturisten waarderen. 

https://www.youtube.com/watch?v=F3GuKVcvVnE

"Het terug vinden van je levenskracht"

ACUPUNCTUUR

Klik hier voor meer

informatie

NVA_Logo_transparant.png
KAB01_3.png
oa_certificate_badge.png
beeldmerk.png
beeldmerk.png
beeldmerk.png
beeldmerk.png


Behandelcode Voetreflex 24009 Acupunctuur 24104
Shaitsu Massage therapie | 24102

De Verwijsgids Kanker helpt je bij het vinden van ondersteunende behandeling en begeleiding bij kanker. Op ieder moment na de diagnose.
logo-chi.jpg
LOVELI verkooppunt.png
Iknl verwijsgidkanker_edited.jpg

© 2024 gemaakt door Moods Therapie

bottom of page