top of page

Hoe kan acupunctuur u helpen?

Acupunctuur kan helpen bij pijnbestrijding en bij diverse klachten, én dit is op een natuurlijke manier via het plaatsen van kleine dunne naaldjes. Het inzetten van de naaldjes voel je bijna niet overigens. Je kunt dit niet vergelijken met bijvoorbeeld bloed prikken bij de huisarts, de naalden zijn vele malen dunner.

 

Bestaat acupunctuur al lang? 

Acupunctuur wordt al duizenden jaren ingezet. Dat de naaldjes helpen, daar is ook de WHO (World Health Organisation) van overtuigd. Acupunctuur is geen officieel erkend medisch beroep en wordt in Nederland tot de alternatieve geneeswijzen gerekend. Buiten Nederland heeft acupunctuur zich wel een plaats verworven binnen de zogeheten "integrale geneeskunde (Integrative Medicine)", waarbij reguliere en niet-reguliere behandelwijzen elkaar aanvullen. In ons kleine kikkerlandje willen we deze mooie therapie nog niet erkennen. Vast staat wel dat acupunctuur een positief effect heeft op het lichaam en geest. Bij acupunctuur wordt gekeken naar de energiebanen in het lichaam, de zogenaamde meridianen. Deze worden tijdens de behandeling hersteld.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?
Bij pijnbehandelingen heb je na de eerste behandeling vaak al resultaat. Onbalans weer in balans brengen. Bij chronische klachten heeft u vaak meerdere behandelingen nodig. Uiteraard maak ik bij de eerste afspraak samen met u, na de anamnese, een behandelplan.

 

Hoe werkt dit dan?
In de acupunctuur praat men over dat het evenwicht in balans moet zijn, de Yin en Yang. Via acupunctuur zal de Yin en Yang in het lichaam herstellen. De Qi (lichaamsenergie) zal weer beter gaan stromen waardoor je minder stress en futloosheid zult ervaren en de energie zal worden opgebouwd. We noemen dit ook wel het opladen van onze batterijen. 

Heb je een stijf of stram gevoel? Ook hierbij kan een acupunctuurbehandeling een positief resultaat bereiken. Hierbij kan het zijn dat ik elektro acupunctuur zal toepassen of de lasertherapie zal inzetten. Hierdoor krijgt u weer meer bewegingsvrijheid terug. 

Ook bij stress, burn-out verschijnselen en depressieve gevoelens kan acupunctuur goede resultaten behalen.

 

Wilt u pijn verminderen?

Acute en chronische pijnklachten komen bij acupunctuur het vaakst voor, ook in mijn praktijk. Bij de behandeling maak ik gebruik van de klassieke acupunctuur of via de Dr. Tan Methode. Ik zal bij pijn nooit in de aangedane locatie prikken. Voor lage rugklachten zal ik rond de armen en handen prikken. Myofasciale triggerpoints (pijnpunten) kunnen worden behandeld met Dry Needling. 

 

Kan acupunctuur ondersteunen tijdens kanker?

Ja, ook bij uw behandelingstraject van kanker kan ik u ondersteunen. Met acupunctuur behandelen we de mens achter de kanker. Ik kan zorgen dat uw spijsverteringsysteem weer hersteld waardoor u vanwege de kankerbehandeling minder last heeft van mogelijke obstipatie en diarree, of de bekende misselijkheid minder wordt of zelfs geheel verdwijnt.

Bij bepaalde chemotherapieën kan neuropathie optreden. Deze pijnklachten zijn moeilijk te behandelen, maar acupunctuur kan zeker het proberen waard zijn. Soms wil de pijn niet helemaal verdwijnen, maar vermindering kan ook al heel erg bijdragen. Ook de opvliegers en hitte aanvallen bij hormoonbehandeling zijn heel goed te behandelen via acupunctuur.

 

Hoe ziet het behandelplan eruit?

Ik besteed als acupuncturist veel tijd en aandacht aan het stellen van een goede TCM diagnose*. De meeste mensen kunnen duidelijk hun klacht benoemen. Dat is belangrijke informatie maar voor de acupuncturist is het niet genoeg. Omdat een acupuncturist het lichaam en geest als één geheel ziet, ga ik op zoek naar aanvullende informatie. 

 

Het stellen van de juiste TCM diagnose* bestaat uit drie belangrijke pijlers die hieronder nader uitgelegd worden; het gesprek, de tong bekijken en de pols voelen.

 

Het gesprek:
Als u voor de eerste keer bij mij komt, praat ik uitgebreid met u over uw klacht. Maar er komen ook andere dingen aan bod, zoals uw eetlust, stoelgang en slaappatroon. Als u een vrouw bent, vraag ik naar het verloop van uw menstruatiecyclus. Uit al mijn vragen kan ik een juiste TCM diagnose* stellen en kan ik afleiden hoe het is gesteld met uw energiebalans.

De tong bekijken:
Uw tong geeft voor mij als acupuncturist veel informatie over uw gezondheid. Ik kijk of er veel of weinig aanslag op zit. Wat is de kleur van uw tong en de aanslag? Zitten er kloofjes of pukkeltjes op uw tong? Wat is de vorm van uw tong en hoe is de vochtigheid?

 

De pols voelen:
Het voelen van de pols is ook een heel belangrijke manier om tot een verdere TCM diagnose* te komen. Dit gaat wat verder dan ‘even de pols voelen’. Bij elk polsgewricht voel ik op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt ik veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

*Acupunctuur kan zowel preventief als aanvullend op de reguliere geneeskunde worden ingezet.

TCM Diagnose is GÉÉN diagnose voor de westerse geneeskunde. Bij twijfel over uw gezondheid zal ik u altijd doorverwijzen naar uw huisarts.

 

Mijn specialisaties?
* Pijnbestrijding via de Dr. Tan’s Balance methode,

* overgangsklachten

* oncologie gerelateerde klachten (bijwerkingen vanwege chemobehandelingen e.d.). 

bottom of page